Over Virtutem

De aanloop tot het ontstaan van Virtutem…

Virtutem is in 2015 opgericht door Erik-Jan Luchies (1973). Het moment was daar om na een loopbaan van 18 jaar als zelfstandig ondernemer te starten. Moedig en krachtig gericht op het leveren van toegevoegde waarde aan publieke instellingen.

Na zijn studie Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) start Erik-Jan in 1997 zijn loopbaan bij PTT-post. Vanaf dag één vervult hij leidinggevende rollen, eerst als groepsleider en later als Vestigingsmanager. Naast het managen van de productieprocessen en het aansturen van teams van 60-120 medewerkers, doorloopt Erik-Jan tevens met succes het Management Development programma. Hij ontwikkelt zich in die jaren snel tot een allround leidinggevende waar hij tot op de dag van vandaag nog profijt van heeft.

Het verlangen om toch nog meer te doen met zijn bedrijfseconomische achtergrond brengen hem bij de Hogeschool Utrecht. Daar vervult Erik-Jan zes jaar lang de positie van Hoofd Planning & Control op de Faculteit Educatie. Naast de aansturing van de financiële afdeling is hij tevens leidinggevende van de personeels- en salarisadministratie en de studievoortgang- en studentenadministratie (20 fte). Functioneel is hij verantwoordelijk voor alle finance & control processen binnen de Faculteit. Erik-Jan raakt goed bekend binnen het onderwijs. Door zijn functionele verantwoordelijkheid leert hij de ins en outs ervaren van wet- en regelgeving, accountants- en inspectie onderzoeken, aanvragen van nieuwe opleidingen, starten van nieuwe opleidingen en lectoraten, vorming van het interne SSC en de verantwoording middels de P&C-cyclus.

In deze periode start Erik-Jan ook met de post-hbo opleiding Qualified Controller (HOFAM) bij de Nivé. Deze opleiding rond hij zeer succesvol af bij zijn nieuwe werkgever de Provincie Noord Brabant. Bijna drie jaar is Erik-Jan in Den Bosch Hoofd Financieel Beheer en stuurt hij het financiële administratieve bedrijf aan van deze Provincie. Hij leert in deze periode als bureauhoofd het politieke krachtenveld doorgronden vanuit de ambtelijke organisatie en eindverantwoording te dragen op concernniveau.

In 2010 maakt hij de overstap naar de commerciële sector als hij in dienst treedt bij ConQuaestor. Een organisatieadviesbureau (circa 450 medewerkers) welke zich richt op het oplossen van de thema’s op de agenda van de CFO. De opdracht luidt: ‘het succesvol opbouwen van de onderwijsadviespraktijk’. Het blijkt een schot in de roos. Met veel passie, plezier en overgave stort Erik-Jan zich wederom in de onderwijswereld en deze hernieuwde kennismaking geeft hem een brede blik op de wereld van het Primair Onderwijs tot en met het Hoger Onderwijs. Tevens ontwikkelt hij zich tot een volwaardig organisatie adviseur. Dit in een professionele omgeving met veel jonge en enthousiaste mensen met een staat van dienst bij veel gerenommeerde bedrijven als PWC, KMPG, Cap Gemini, etc. In 2012 wordt Erik-Jan benaderd door EY en maakt hij de overstap om als (Senior) Manager met een soortgelijke opdracht te gaan werken voor de landelijke adviespraktijk.

Na ruim vijf succesvolle jaren binnen de consultancy besluit Erik-Jan begin 2015 om zich zelfstandig te gaan vestigen. Dit vanuit een drive om top kwaliteit te leveren dicht bij – en samen met – opdrachtgevers. Moedig en krachtig gericht op het leveren van toegevoegde waarde aan publieke instellingen.

Betekenis van de naam Virtutem…

Virtutem komt uit het Latijn en betekent ‘vermogen’ in de betekenis van ‘moedig’ en ‘krachtig’. Waarom deze naam? Virtutem wil voor een extra stimulans zorgen bij haar opdrachtgevers en staat voor topkwaliteit waar u op pragmatische wijze aanspraak op kunt maken.

Een belangrijke driver van Virtutem is waardecreatie, het verbeteren of optimaliseren van de vermogenspositie van haar opdrachtgevers. Dat is bij grote regelmaat direct financieel gerelateerd want met het betrekken van Virtutem bij uw organisatie heeft u het vermogen om de belangrijkste waardedrijvers in uw organisatie te beïnvloeden. Denk hierbij aan strategisch financieel management, het optimaliseren van uw ondersteunende processen het versterken van de kwaliteitszorg of het vitaliseren van uw financiële functie. Wij hanteren als uitgangspunt dat wij bij alle opdrachten daadwerkelijk toegevoegde waarde willen leveren. Moedig, met een gezonde dosis energie, denk- en daadkracht. Virtutem staat voor een netwerk van professionals met ruime ervaring binnen de publieke sector.